Wat doen we met de baby?

Stukje inleidende tekst

Over het boek

Hersenen van jonge kinderen groeien spectaculair hard in de eerste twee levensjaren. De ontwikkeling van hun brein is sterk afhankelijk van de emotionele zorg en aandacht die zij dan krijgen. Optimale ontwikkeling vraagt om optimale zorg, hetzij van ouders zelf, hetzij van een vast persoon die deze rol gedeeltelijk overneemt. In ‘Wat doen we met de baby?’ kom ik in navolging van instanties als Unicef tot de conclusie dat crèches deze zorg zelden kunnen bieden aan hele jonge kinderen.

Los van het feit dat allerlei wetenschappelijk onderzoek aanleiding geeft serieuze vraagtekens te plaatsen bij groepsopvang voor kinderen onder de twee jaar, is de kwaliteit van de Nederlandse crèches in de afgelopen 12 jaar spectaculair gedaald: de helft krijgt nu een matig, de andere helft een onvoldoende. Dit kwaliteitsprobleem wordt erkend door de overheid maar gezien de huidige bezuinigingsmaatregelen is het nog maar sterk de vraag of de gewenste verbetering er gaat komen. Daar komt bij dat de huidige marktwerking in de kinderopvang het onmogelijk maakt om een constante hoge kwaliteit van zorg te bieden die ook nog eens voor alle kinderen – rijk en arm – beschikbaar is.

Wat doen we met de baby? legt uit hoe het zit met die hersenontwikkeling van baby’s, wat er tot nu toe bekend is over de invloed van creche-bezoek op jonge leeftijd, waarom de Nederlandse crèchesituatie is zoals hij nu is, en hoe je in een land met een van de slechtste ouderschapsverlofregelingen van Europa je werk en de zorg voor je baby het beste kunt combineren.

Recensies

Hele verhaal lezen? Klik op de rode pijl.

Inge Schilperoord Psychologie Magazine
Read More
‘Een uiterst informatief en mooi opgebouwd boek‘
Het moederfrontVoor moeders die denken
Read More
‘Wat doen we met de baby is verplichte kost voor alle ouders. Marilse Eerkens geeft informatie over de ontwikkeling van baby’s die iedere ouder zou moeten weten. Wie alle feiten netjes over kinderopvang en baby’s op een rijtje wil zetten, kan zichzelf, en alle baby’s(!), geen groter plezier doen dan dit boek te lezen‘.
Betsy van de GriftManagement kinderopvang
Read More
Het boek is lezenswaardig voor de doelgroep van jonge en aanstaande ouders. Het levert kennis over de ontwikkeling van jonge kinderen die zeker niet algemeen bekend zal zijn (..). Kennis die eigenlijk voor ouders nog niet eerder zo toegankelijk is gemaakt.’ Betsy van de Grift in management kinderopvang (pag. 14 en verder)
Betsy van de GriftManagement kinderopvang
Read More
‘Ga het lezen, Wat doen we met de baby?’
Lenneke den HertogJente
Read More
‘In begrijpelijke taal worden resultaten van onderzoeken weergegeven‘
Previous
Next

Pers/radio/tv

‘Hoe schadelijk is een creche voor een baby?
Fenneken Veldkamp in ‘Intermediair’

Naar de creche? Nog even wachten!’
Brigit Kooijman in ‘NRC handelsblad’ 

Te vroeg naar de creche betekent stress’ : Eline van Suchtelen in trouw

‘Fijne creche?‘  Els Quaegebeur in  ouders van nu

Baby niet naar de creche‘  Marieke Monden in parool

Baby’s beter niet naar de creche.’  Wilke Martens in Metro

TV-optreden bij Moraalridders’

‘Creche niet goed voor babybrein‘  Manja Gruson in jm

Is de creche slecht voor baby’s?’  opzij

Creche slecht voor babybrein‘   Brabants dagblad

Creche slecht voor babybrein‘ Interview Felix Meurders bij  ‘de Gids’ op radio 1